16.9.08

Tahniah Untuk Dato' Zaid

1. Saya mengucapkan tahniah di atas keputsan muktamad perletakan jawatan Dato' Zaid Ibrahim dari jawatan menteri Kabinet. Keputusan itu menunjukkan betapa besarnya jiwa Dato' Zaid dalam hal-hal kepentingan umum.

2. Keputusan itu juga menunjukkan satu contoh "Walk of the Talk" yang paling jelas. Dato' bukan sahaja bercakap mengenai kepincangan ISA tapi bertindak menentangnya.

3. Dalam sejarah Malaysia moden, inilah kai pertama saya dapat melihat seorang menteri kabinet meletak jawatan di atas prinsip. Sebelum ini ramai menteri yang bercakap semata, tapi masih melonggok di dalam kabinet menunggu masa di pecat.

4. Walaupun fahaman politik saya berlainan dengan Dato', tapi saya bangga kerana anak Kelantan sekali lagi melakar sejarah. TAHNIAH DATO ZAID IBRAHIM.

5 comments:

matdie said...

salam abe nik,

tahun 60-an dulu ada dah menteri kabinet BN letak jawatan - datok aziz ishak

cuba check:

http://en.wikipedia.org/wiki/Aziz_Ishak

kbguy said...

kita ingat Zaid take the lead. Lepas dia ada lah YB2 lain ikut sama. Setakat ni tak de satu pun yang muncul..

Nik Bahrum Bin Nik Abdullah said...

Matdie,

Memang betul dan saya pernah baca sejarah Aziz Ishak itu.

Tapi itu zaman 'purba'.

Nik Bahrum Bin Nik Abdullah said...

KBGuy

Macam yang saya tulis tu lah pada perenggsn 3.

nik najmi said...

habis tu lagu mano cito nga kes pasal si Zaid ni nok saman Hudud..

silo singgoh di blog ambo..
http://najumi.retromalaya.com

Blog Widget by LinkWithin