27.12.08

Snippet - Post Haji 2008

Alhamdulillah dan syukur lillah

Saya dan Ummi telah selamat kembali ke tanah air pada pagi 24 Disember yang lalu.

Terima kasih di atas doa kalian semua; membantu memudah urusan kami di sana. Bermula dari Madinah al-Munawwarah sehinggalah ke Kota Mekah, belum pernah semudah dan setenang ini perjalanan yang saya lalui.

Sedikit sebanyak mengalami batuk dan selsema adalah asam garam perjalanan di samping kafarah tuhan terhadap hambanya. Alhamdulillah, tidak sesekali rasa tidak selesa tersebut dijadikan alasan untuk bermalas-malasan ke al-Haram.

Perjalanan itu juga menemukan saya dengan beberapa orang yang boleh dijadikan sahabat (di samping beberapa orang yang mungkin hanya sekadar kenalan).

Tapi itulah beberapa hakikat kehidupan yang saya temui di sana. Tidak semua yang bertalbiah bersama kita, berkongsi cita rasa yang sama dengan kita termasuk dalam urusan ke al-Haram.

Dan saya bersyukur mempunyai Ummi yang memberi semangat kepada saya ketika saya lemah dan memimpin saya ke arah kebaikan.

Saya sedar diri ini tidak akan dapat mengulangi prestasi(?) ibadat di sana. Kekangan masa dan kesibukan harian akan sentiasa menghantui saya selepas ini. Hanya kepada Allah s.w.t saya pinta agar menetapkan hati saya istiqamah di atas kebenaran.

Saya juga ingin mengucapkan terima kasih di atas ucapan selamat oleh rakan-rakan blogger dalam posting terdahulu. Maaf dipinta kerana tidak dapat membalasnya secepat mungkin. Di sana saya betul-betul terputus hubungan luar.

Insya Allah saya akan berkongsi perjalanan tersebut dalam catatan lain di masa hadapan; semoga dapat dijadikan teladan kepada kita semua.

4 comments:

nik najmi said...

Allahamdulillah..
Semoga mendapat HAji Mabrur.. InsyaAllah..

pasni keno panggil Haji Yom la plak.. hehehe..

niQ Ada NiQ Abdullah said...

haji yom...

miSswana said...

haji yom n hajjah long..

missQi3mah said...

haji yom n hajjah lom~..

hhehehhe..
abe ji yom nga kak jah lomm..

Blog Widget by LinkWithin