16.7.09

"65 pun 65 lah...asalkan menang"

Saya bergerak pulang dari UPU Chuchoh Puteri lebih kurang jam 6.00 pada 14 Julai yang lepas. Hati saya ketika itu gundah gulana memikirkan peratus pengundian yang teramat tinggi. 87%. "Something wrong", perkataan yang sentiasa bermain difikiran saya.

Mengikut rekod, kelaziman peratusan keluar mengundi dalam pilihanraya adalah dalam sekitar 78% - 80%. Ini sampai 87%. Masakan hati tidak bimbang dan pada ketika itu, hati sudah memujuk-mujuk untuk menerima berita kekalahan.

Kemudiannya, secara bertalu-talu berbagai makluman dan panggilan mengesahkan kebimbangan saya. Pas kalah di 5 peti undi; dan yang paling mengejutkan adalah kekalahan di UPU Manek Urai Lama dan Baru tambah mengesahkan teori saya. Sehinggalah akhirnya panggilan dari Saudara Aznam yang mememetik sumber rasmi tapi belum disahkan bahawa PAS menang dengan majoriti 65 undi.

Saya menyatakan "65 pun 65 lah...asalkan menang". Serentak dengan itu keputusan yang diambil adalah untuk meminta peguam yang masih berada di Kuala Krai bersedia untuk proses pengiraan semula.

Saya ketika itu sudah pun hampir sampai ke rumah. Setiausaha LUHAM meminta saya menghubungi Saudara Murtadza yang kebetulan ketika itu berada di dalam tempat pengumpulan jumlah undi bagi hujah untuk tidak membenarkan pengiraan semula. Dan memang itulah hujah kita. Pengiraan semula hanya boleh dibuat di tempat pengiraan dan sekali borang pengesahan dihantar ke pusat penjumlahan tidak ada lagi proses ulang kira.

Dan akhirnya; sebagaimana yang saudara sedia maklum, muktamad PAS menang 65 undi. Menang tetap menang. Dan LUHAM bakal bersedia berhadapan dengan satu lagi petisyen pilihanraya dari BN.

p/s : gambar diambil dari sini.

2 comments:

Rahsia Emas said...

PENDEDAHAN TERHAD!! Rahsia Pelaburan Emas Dibongkarkan!!!

PuteraKe4 said...

"Something wrong"? I don't think it's momething wrong. It should be "something right". Itulah tandanya rakyat telah mula menyedari hak dan tanggungjawab mereka. Usaha dari kedua-dua parti yang bertanding ternyata mempengaruhi para pengundi untuk keluar mengundi. That's the way, it should be...

Blog Widget by LinkWithin