2.3.09

2 Tahun Majdi

Semalam 1 Mac 2009, Nik Ahmad Majdi cukup umur 2 tahun. Tidak ada majlis hari jadi; meniup lilin dan nyanyian ulang tahun untuk merayakannya, sebagaimana tradisi untuk kakak-kakak dan abangnya sebelum ini. Cuma kerana kebetulan ayah dan ummi ada masa - Ummi menggoreng meehun dan ayah rasa nak makan cheese cake - dapatlah merasa sedikit seorang.


2 tahun adalah waktu yang singkat sahaja. Mengikut syariat, 2 tahun adalah sekurang-kurangnya waktu anak-anak menyusui ibu. Wajib seorang ayah menyediakan nafkah untuk susu itu; samada dari tubuh ibunya, upah ataupun susu tin. Jelasnya, syariat meletakkan tanggungjawab itu ke atas si ayah walaupun jagaan anak berada di tangan ibu.

Mungkin saudara merasa pelik dengan catatan saya kali ini. Masakan seorang ayah akan mengabaikan tanggungjawab itu...sedemikian rupa... ?

Hakikatnya, tuntutan nafkah anaklah antara tuntutan yang paling banyak di mahkamah syariah di seluruh negara selepas berlakunya perceraian. Ramai yang beranggapan apabila putus hubungan dengan si ibu, tanggungjawab terhadap anaknya juga turut terputus. Sedangkan hakikatnya hubungan anak dan ayah tetap terjalin dari pandangan agama.

Nafkah terhadap anak -pakaian, makan minum, tempat tinggal, pendidikan- akan berterusan sehinggalah anak-anak boleh berdikari. Anak lelaki sudah selesai pendidikan dan bekerja manakala anak perempuan sehingga mereka berkahwin.

Dan antara tanggungjawabnya juga adalah menjadi wali perkahwinan anaknya.

Kerana itulah, antara kes-kes yang menjadi cemuhan saya adalah kes tuntutan anak dan nafkah. Bagi saya kes-kes seperti itu sepatutnya di selesaikan secara rundingan tanpa gangguan mana-mana pihak termasuk mertua dan keluarganya. Anak itu adalah anak mereka berdua. Tidak sepatutnya ada suara lain yang mengganggu proses rundingan tersebut.

Melainkan jika mendatangkan mudarat besar terhadap kebajikan anak-anak; "yang lain-lain sila jauhkan diri" sepatutnya menjadi selogan kes tuntutan anak dan nafkah di mahkamah.

Kerana itulah saya terkejut membaca berita ini. Akibat dari campurtangan keluarga.

Bilakah kisah seperti ini akan berakhir??? Saya tidak mempunyai jawapannya. Tapi itulah antara yang bermain difikiran saya, semasa menikmati cheese cake ulangtahun Majdi yang ke 2 semalam.

2 comments:

adauntukku said...

mesti majdi koho smart...
mace cik da koho come...
hehehe...
majdi..
majdi..
majdi...

niktkah said...

madji come supo cik kah...

Blog Widget by LinkWithin