17.3.09

Adakah kerana Mereka Negara Islam?

1. Selain dari peristiwa-peristiwa dalam negeri yang berlaku seminggu dua ini, peristiwa-peristiwa luar negara juga tidak kurang hebatnya. Antaranya adalah pergaduhan yang tidak pernah reda di Pakistan dan juga isu waran tangkap ke atas Presiden Sudan oleh ICJ.

2. Pergolakan terbaru di Pakistan adalah ekoran hukuman penjara-kediaman-terhad terhadap Nawas Syarif 25 Febuari lepas. Beliau dan peyokongnya membantah hukuman tersebu.

3. Tahu-tahulah saja kalau rakyat Pakistan membantah sesuatu perkara!!! Bukan setakat batu malah bom juga dilontar-lontar.

4. Sedangkan isu yang sebenar iaitu keganasan, kemiskinan dan ketidakstabilan politik seakan tidak dipedulikan oleh pemimpin. Atau lambat bertindak. Janji pilihanraya Presiden untuk mengembalikan jawatan ketua hakim negara juga belum dilaksanakan sedangkan sebulan sudah berlalu.

5. Dalam negara yang sebegitu sensitif macam-macam boleh berlaku. Mungkin juga dicetuskan oleh negara jiran yang cuba bermusuh!!!?

6. Tidak dapat tidak kehidupan rakyat tidak lagi stabil sedangkan itulah hasrat rakyat sebenarnya.

7. Tuduhan ke atas Omar al-Bashir pula begitu berat sebelah. Apakah tindakan seorang ketua negara yang mempertahankan kedaulatan negara dari ancaman pemberontak dalam negeri boleh dianggap sebagai membunuh?

8. Kalau begitu ambillah tindakan juga terhadap ketua kerajaan Filipina, Sri Langka. Bush dan Blair pun apa kurangnya. Hampir sejuta umat mati tanpa menyedari apa dosa mereka. Kenapa diam?

9. Saya beranggapan, tuduhan dan waran tangkap ke atas Presiden Sudan itu adalah tuduhan berat sebelah.

10. Hanya semata-mata Pakistan dan Sudan adalah dua buah negara umat Islam; adakah mereka layak diperlakukan sebegitu rupa?

11. Oh....saya mesti meneruskan boikot saya.

1 comment:

adik bongsumuu~ cewahh! said...

hahhahha~
INI BLOG BARU SAIA~
slamat mnjengahh~

Blog Widget by LinkWithin