22.2.08

Borang Pencalonan

I

Mainan apa yang cuba dimainkan oleh SPR? Dengan masa tinggal berbaki 2 hari lagi untuk penamaan calon, tiba-tiba keluar satu arahan baru yang ditandatangani sendiri oleh Dato' Kamaruzzaman. Iaitu arahan agar Borang Akuan Bersumpah calon hendaklah dibayar duti stemnya sebanyak RM10.00.


Arahan tersebut pula difaxkan kepada setiusaha agung setiap parti dan diterima di negeri Kelantan ini (baca PAS) jam lebih kurang 3.30 petang. Memburukkan sinario, semalam adalah hari Khamis, bakal-bakal calon ada yang dah balik ke rumah selepas taklimat dan borang akuan bersumpah tersebut belum di sempurnakan.

Sekal lagi saya bertanya. Mainan apa yang kamu mainkan itu?

Sebetulnya semalam, saya telah dijemput untuk memberi taklimat hari pencalonan kepada bakal-bakal calon di JKR 10 termasuk panduan mengisi borang pencalunan. Berdasarkan pengalaman dan bacaan undang-undang, akuan berkanun tersebut tidak pernah dan tidak perlu di duti stemkan. Tambahan pula ternyata di bahagian atas borang berkenaan ditulis secara jelas "CUKAI STEM DIKECUALIKAN".

Taklimat selesai lebih kurang jam 12.30 tengahari. Selepas makan dan menjemput anak di sekolah, tiba-tiba jam 4 petang, panggilan segera dari JKR 10, untuk kembali hadir ke sana.

Tak sempat panik. Keputusan yang dibuat adalah untuk mematuhi arahan tersebut, Gaduh kemudian kira. Ada yang dihantar untuk membeli stem hasil, dan ada yang ditugaskan untuk menguruskan pesuruhjaya sumpah.

Alhamdulillah, segalanya selesai lebih kurang jam 7 petang. Saya meninggalkan JKR 10 dengan langkah longlai tapi berazam untuk bersedia dengan permainan lain.II


Malam tadi selesailah sudah siri kursus kepada petugas PAKA terhadap ketiga-tiga DUN dalam kawasan Pengkalan Chepa. Sebetulnya telah hampir separuh negeri Kelantan saya pusing dalam siri taklimat sebelum ini.

Saya percaya kalau mereka mempraktikkan apa yang telah dibincang itu, tak seekorpun hantu akan lepas.

Itu amaran saya.

2 comments:

ali sabki said...

bab hantu tu yang susah sikit....
tapi betla, umnobn memang pakai hantu pun...
takleh nak tangkap tu sebab tok bomoh dia pakai jampi jawa.....

Hafiz Noor Shams said...

Sorry if this comes as an intrusion but there is an effort to get as many bloggers as possible to blog about bloggers whom are running for public offices on one particular day. One blogger candidate per day.

Below is the list:


1. Nik Nazmi Nik Ahmad (Friday, February 29)
2. Tony Pua (Saturday, March 1)
3. Elizabeth Wong (Sunday, March 2)
4. Jeff Ooi (Monday, March 3)
5. che’GuBard (Tuesday, March 4)


Please join! For more information, visit http://maddruid.com/?p=1563

Blog Widget by LinkWithin