3.2.08

The Rock & The Bar

I

Entah kali berapa saya telah menonton The Rock; lakonan Sean Connery dan Nicholas Cage. Malam ni sekali lagi peluang itu datang apabila satu program dibatalkan. Rasa macam teruja sangat dengan lakonan bersahaja Sean dan macam-macam bodoh Cage dalam usaha menyelamatkan jutaan nyawa dari senjata kimia.

Apa yang menariknya juga dalam cerita tersebut adalah tentang usaha sekumpulan askar marin USA yang cuba menarik perhatian pemerintah terhadap kesengsaraan, pengorbanan dan yang sewaktu dengannya yang dialami oleh tentera-tentera dalam perkhidmatan mereka. Pengorbanan mereka tidak mendapat perhatian daripada kerajaan.

Ketika itulah bermulanya jalan cerita. Sekumpulan tentera marin merampas Alcatraz dengan 81 pelancong sebagai tebusan. Mereka menuntut USD100 juta sebagai gantitugi terhadap keluarga tentera marin yang terkorban dalam peperangan dan dinafikan sebarang pampasan. Mereka juga mengugut untuk melancarkan 15 biji roket mengandungi VX nerve gas sekiranya tuntutan tersebut tidak dipenuhi.

Pada masa tersebutlah keluarnya cerita John Mason dan Stanley Goodspeed yang telah berjaya menghalang bencana menimpa. Kesudahan agak menarik kerana ia diserikan dengan sedikit humor.

OK. Sebenarnya bukan jalan cerita yang nak saya ceritakan sangat. Tapi sedikit pengajaran yang dapat saya petik adalah betapa sebenarnya ada segolongan manusia yang sanggup membuat apa sahaja untuk mencapai cita-cita mereka; walaupun mungkin cita-cita tersebut agak mulia. Tapi jalan untuk mencapai cita-cita tersebut tidak elok.

Kita biasa sebut suasana tersebut dengan doktrin Machiavelli yang menganjurkan ajaran matlamat menghalalkan cara.

Islam tidak pernah menganjurkan demikian. Kerana itulah saya sedikit terkedu membaca berita hari ini menyatakan bahawa letupan di sebuah pasar di Iraq adalah akibat dari pengebom berani mati wanita. Dikatakan bahawa wanita tersebut adalah seorang wanita yang cacat otaknya (mentally retarded).

Saya berdoa agar bukan itu perkara yang sebenar. Islam tidak mengajar begitu. Islam adalah agama keselamatan. Hanya musuh Islam yang menggambarkan sebaliknya. 9/11 dijadikan alasan.

Filem-filem pasca 9/11 semuanya menunjukkan orang barat yang menjadi pengganas. Hanya selepas itu Islam dan umatnya dikaitkan dengan pengganas.

Saya percaya itulah antara cubaan barat menjauhkan manusia dari kebesaran Islam. Tapi saya juga percaya Islam akan tetap menang. Insya Allah.


II

Petang tadi dalam Mesyuarat Agung Jawatankuasa Peguam Negeri Kelantan, saya telah dipilih sebagai Ahli Jawatankuasa Peguam Negeri Kelantan. Saya mengucapkan terima kasih atas kepercayaan rakan-rakan untuk saya bagi tahun kedua berkhidmat.

Sesi lepas saya telah diamanahkan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Syariah. Untuk tahun ni belum di putuskan lagi. Nantilah saya catatkan kemudian.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin