25.2.08

Ketelusan SPR?

Saya tak pasti samada proses penamaan calon oleh SPR telus atau tidak. Mungkin kalau dilihat secara luaran dengan adanya proses pengisian borang, perarakan, pengisytiharan calon-calon yang bertanding oleh SPR secara terbuka; seseorang akan mencanangkan lihatlah betapa terbukanya SPR.

Tapi tidak bagi saya.

Saya telah menulis berkenaan dengan pembayaran duti stem sebelum ini. Betapa tidak telusnya SPR arahan hanya dibuat pada hari Khamis. Keesokannya ditambah arahan baru untuk membatalkan duti stem tersebut. Pada hari penamaan dikatakan arahan tersebut telah ditarik secara lisan sebagaimana kes yang dilapurkan di Titiwangsa.

Selain itu, ketidaktelusan SPR ini dapat juga dilihat dalam urusan memutuskan bantahan semasa penamaan calon. Tidak ada hak untuk didengar. Pihak-pihak yang berurusan seolah-olah berbisik tiba-tiba selesai samada ditolak atau diterima bantahan tersebut.

Sebagai contoh saya kemukakan situasi yang terjadi di Bilik Penamaan Calon P020 Pengkalan Chepa di mana saya sendiri terlibat.

Saya telah menyerahkan borang SPR713 kepada ARO N06 Chempaka. Selang tidak lama kemudian saya telah dipanggil ke meja beliau yang bertanyakan samada saya boleh berkompromi tentang kecatatan borang pencalunan tersebut. Saya katakan tidak sama sekali kerana tandatangan adalah perkara mandatori borang pencalonan. Akhirnya ARO tersebut berkata mereka telah rujuk perkara tersebut ke Ibu Pejabat.

Tidak lama kemudian, saya sekali lagi dipanggil, kali ini oleh RO sendiri ke meja beliau untuk dibacakan keputusan. Sebagaimana diketahui bantahan saya tersebut di tolak. Tidak timbul isu kompromi sebagaimana diwar-warkan oleh beberapa pihak.

Apa yang ingin saya tegaskan adalah betapa tidak telusnya SPR dalam amengendalikan urusan yang amat penting tersebut. SPR seharusnya bertindak atas dasar keadilan, iaitu apabila saya menyerahkan borang 713, SPR sepatutnya memanggil kedua-dua pihak untuk didengar secara bersama. Bukan bersosek-sosek dengan sebelah pihak saja.

Hak untuk mendengar dan di dengar seharusnya diamalkan oleh SPR. Ambillah masa 5-10 minit untuk mengadakan perbicaraan tertutup dengan kedua pihak mengemukakan hujah masing-masing. Barulah dikatakan demokrasi.

1 comment:

Ali Sabki said...

SPR tak berani nak bersemuka berbincang. Perkara macam ni kalau berbincang matila sorang lagi calon amano...

Blog Widget by LinkWithin