13.2.08

Hari ini Ke?

Saya akan sibuk sehari ini. Tapi memandangkan hari ini juga hari yang agak signifikan dalam tarikh ramalan orang-orang politik, saya curi sedikit masa menulis.

Saya tidak kisah bila parlimen nak dibubarkan. Hari ini, esok ataupun tahun depan. Yang sangat-sangat saya kisahkan adalah tentang bakal-bakal calon yang nak bertanding. Baik pihak kerajaan mahupun pembangkang. Memang jadi calon ni besar kesannya. Glamor, orang kenal berpengaruh dan yang sewaktu dengannya.

Tapi cuba kita kaji.

Apa maksud bertanding? Bertanding maksudnya setiap calun nak menang walaupun dengan satu majoriti. Setiap calun akan merangka srategi, membelanjakan puluhan ribu wang, tenaga, masa serta petugas-petugas. Perkara-perkara tersebut mungkin boleh disedia dan dicari terutamanya kalau bertanding mewakili parti yang sudah establish.

Dalam sistem demokrasi berperlembagaan, perkara yang paling penting adalah undi setiap individu adalah segalanya. Saya percaya setiap kawasan pilihanraya sudah mempunyai rekod lampau yang boleh dijadikan panduan. Parti "A" berapa undi dan parti "B" berapa undi. Situasi peralihan undi besar-besaran jarang sekali berlaku. Malah rekod 1990 dan 1999 pun menunjukkan banyak kawasan pilihanraya tidak berlaku gelombang perubahan ke atas corak pengundian.

Atas alasan tersebut, saya ingin bertanya secara bersungguh-sumgguh. Untuk apa meletakkan calun dan bertanding di kawasan dan negeri yang memang tak akan menang. Malah sampai ke peringkat mustahil menang. Contohnya calon UMNO bertanding di Pengkalan Chepa, Kelantan ataupun calon PAS bertanding di Segamat, Johor ataupun Negeri sembilan. Kata orang pengundi-pengundi di situ selepas keluar dari perut ibu dah menangis "UMNOOOOOO....PASSSSSS". Buat perabih beras jah.

Lebih baik jika tenaga yang ada di kerahkan sepenuhnya ke kawasan putih.

Minta maaflah yee, kerana saya tahu ramai yang tidak setuju dengan pandangan ini termasuk kawan-kawan rapat.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin