20.2.08

Menjelang Penamaan Calon

Kalau benar bagai dilaporkan, sehingga hari ini dah hampir 2000 set borang pencalonan telah dijual. Dengan harga RM20 satu set cuba bayangkan berapa banyak SPR mendapat untuk jika dibandingkan dengan modal mencetaknya. Tapi sebagaimana kata-kata Dato Kamaruzaman, Setiausaha SPR "dah ada orang nak beli, takkan kita tak nak jual".

Di samping itu, di sana sini isu calon terus diperkatakan. Ada yang menarik diri, ada yang menawarkan diri, ada yang kata tak nak bertanding tapi dalam hati hanya tuhan yang tahu.

PAS telah memulakan langkah dengan beberapa negeri seperti Perlis dan Wilayah Persekutuan Putrajaya telah memperkenalkan calon masing-masing.Selamat maju jaya kepada semua.

Cuma harapan saya, sediakan banyak-banyak borang pencalonan tersebut. Selain isi kandungan borang itu bersifat sensitif, ia juga bersifat tidak muktamad. Maksud saya selagi belum dibawa dan diserahkan kepada Pegawai Pengurus pada pukul 9 pagi hari penamaan macam-macam boleh berlaku.

Pengalaman saya tahun 2004 semasa membantu PAS di Parlimen Pengkalan Chepa, hari-hari menjelang penamaan, kandungan (nama calon) empat kali bertukar. Baru muktamad menjelang pukul 2 malam. Bayangkan. Itu di Pengkalan Chepa.

Alhamdulillah, rasanya calon-calon yang disnaraikan di kawasan Pengkalan Chepa ini tidak akan menimbulkan kontroversi. Terima kasih di atas keperihatinan pimpinan dalam merialisasikan usul Mesyuarat Agong PAS kawasan Pengkalan Chepa 2007.

Selepas ini, kita tunggu kalau ada apa-apa perubahan saat terakhir. Kemudiannya kita bergerak untuk mempertahankan kerajaan Islam Kelantan. Jangan dihiraukan orang-orang hutan itu.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin