21.8.08

Misbun

Sejak kecil saya minat bermain badminton. Walaupun saya boleh dikira bukan seorang 'ahli sukan' kerana saya tidak boleh bermain bola sepak, takraw dan seumpamanya tetapi suatu ketika dahulu kalau bermain badminton berpeluhlah juga lawan menghadapi saya. Minatnya saya dengan badminton; sejak kecil lagi satu-satunya alat sukan yang saya sentiasa miliki adalah raket badminton. Saya pernah berjaga sehingga 2.30 pagi menyaksikan pasukan Malaysia bermain.

Sukan-sukan lain? Jangan harap.

Entah kebetulan atau tidak, apabila disebut badminton, terbayanglah satu nama, "Misbun". Memang sejak kecil kalau bermain badminton, dalam berebut-rebut untuk dapatkan nama pemain kesayangan, nama Misbunlah yang sentiasa bermain dibibir. Memang nama Misbun adalah lagenda badminton negara lebih-lebih lagi dengan kejayaan Lee Ching Wei merangkul pingat perak Olimpik 2008.

Lebih-lebih lagi saya kagum dengan semangatnya yang teramat dedikasi dalam kerja untuk melahirkan jaguh badminton peringkat dunia.

Bertolak dari situ, di atas kejayaan Chong Wei merangkul perak, dihadiahkan dengan wang tunai RM300,000 serta RM3000 sebulan seumur hidup dan gelaran Datuk, janganlah dilupakan terhadap seorang insan yang begitu berjasa itu. Bak kata Choong Wei sendiri Misbun Sidek yang bukan sahaja mengorbankan masa dan tenaga malah keluarga semata-mata untuk memberi perhatian sepenuhnya bagi memastikan kejayaannya di Sukan Olimpik Beijing.

Tidakkah kerajaan negeri Selangor ada sesuatu untuk wira yang tidak didendang itu?

6 comments:

misseiwa said...

sukan2 lain?jangan harap..
tambah2 bola..
abe meme kaki bangku..hoho

tahniah2..
chong wei meme biso..
silver pun,okey aper..
yang lain..saringan pun x lepas..~!

Hasbullah Pit said...

Misbun juga telah melahirkan jaguh hafiz Hashim, Roslin Hashim.

aku adikmu dan engkau abang.. said...

bukan lee ching wei..
lee chOng wei~

happy bufday..abe!!!

nik rabihah said...

happy bufday abe....

misseiwa said...

selamamat hari lahir..
selamat hari lahir..
selamat hari lahir..~!

22 0g0s 2008..
koho tuo abe..~!

nik najmi said...

sukan2 lain? jange harap..

yo ko...hbs tyh duk beli bek pingpong tu apo namo cito..?? :p

Blog Widget by LinkWithin