31.8.08

Snippets - Di Ambang Ramadhan

1. Cuti 3 hari ini saya danUmmi mengunjungi saudara-mara yang akan mengerjakan Umrah di bulan Ramadhan. Pohon untuk menumpang doa mu'tamirin dipanjangkan di sana nanti agar azam 2008 saya dan Ummi dahulu dikabulkan Allah. Antara yang akan ke sana selama sebulan Ramadhan adalah Che (Ibu Ummi), Pok Lan, Mak Cik Aji dan Che Su. Semoga semuanya mendapat umrah mabrurah.

2. Saya dan Ummi sempat mengikuti Forum Merdeka Pelaksanaan Undang-Undang Pasal 152 dan 153 Perlembagaan Persekutuan anjuran Majlis Tindakan Rakyat Kelantan semalam. Kehadiran peserta agak ramai memenuhi Dewan Putri Saadong, Hotel Grand Riverview. Laporan program boleh diikuti di sini. Tapi bagi saya, kenapa rintihan 152 dan 153 ini hanya timbul selepas PRU12? Apa yang telah dibuat oleh UMNO sehingga begitu rupa kesannya?

3. Sempena sambutan hari Kemerdekaan Malaysia kali ke 51, semalam kami-adik-beradik-dalam-pagar menganjurkan BBQ Merdeka. Majlis bermula selepas Isya' sehingga jam 12 malam. Kanak-kanak paling suka semalam kerana teramat banyak makanan di sediakan dan hampir setiap keluarga mendapat cabutan bertuah. Antara blogger-dalam-pagar yang hadir adalah Dari Pandangan Mata, Nik Nabil, Che Wa, Che Su dan Ali Sabki (Link masing-masing boleh di dapati pada bahagian tepi blog ini).

4. Insya Allah kalau anak bulan kelihatan petang ini, umat Islam akan mula berpuasa esok. Tahun lepas Madiha telah mula berpuasa sebanyak 23 hari. Tahun ini katanya nak puasa penuh. Ummi nak bagi upah. Madhi pula awal-awal lagi dah pesan untuk bangun bersahur. Katanya nak lawan kakak.

2 comments:

adauntukku said...

ooo..gitu dih..wat make2...slamat puasa

adik=mu said...

tok maci langsom!!!!!....maso kah duk dumoh x wak...!!!!!

Blog Widget by LinkWithin