25.8.08

Olimpik 2008 Menutup Tirai

Dengan penyerahan bendera Olimpik kepada wakil bandaraya London semalam maka berakhirlah sudah Olimpik edisi 2008. Menunggu untuk bertemu lagi di kota London dengan debaran memecahkan rekod ciptaan manusia hebat. Juga untuk menguji samada penguasaan China mengatasi USA, Rusia dan kuasa-kuasa besar sukan lain adalah kerana kehebatan mereka ataupun kerana medannya di kampung halaman sendiri.

Dengan berakhirnya Olimpik 2008 juga, kita dapat melihat rendah tingginya kemampuan ahli sukan kita berhadapan dengan atlet lain samada dari segi jasmani dan rohani. Apa yang pasti 'kejayaan' membawa pulang sebutir pingat berkilau perak seakan tidak memadai dengan jutaan ringgit yang telah dihabiskan sebelum ini.

Rata-rata masyarakat kita membincangkan keharusan anugerah 'Datuk' kepada Chong Wei serta hadiah RM300,000 dan pencen RM3000 sebulan kepadanya; tanpa memikirkan kekecewaan rakyat menyaksikan betapa mudahnya beliau menyerah pada perlawanan akhir badminton sedangkan harapan rakyat seramai 27 juta terletak di atas bahunya.

Perak yang dihadiahkan itu hanyalah sekadar menyamai rekod Olimpik kita sebelum ini.

Bagaimanapun, secara peribadi saya mengucapkan tahniah kepada Datuk Chong Wei yang berjaya juga meletakkan Malaysia dalam senarai penerima pingat. Dan tentunya, sebagaimana keluhan saya sebelum ini tahniah yang serupa saya tujukan kepada sifu badminton negara Misbun Haji Sidek yang akan menerima gelaran Datuk dari negeri Melaka (Melaka pun Melaka...lah....).

Semoga anugerah-anugerah itu akan menyemarakkan lagi khidmat bakti untuk negara.

Dalam pada itu saya terfikir juga satu perkara. Iaitu kemungkinan besar kita akan kempunan dalam berlawan menggunakan tenaga kerana faktor tubuh rakyat kita yang sedikit kecil jika dibandingkan dengan atlet-atlet luar. Tetapi dalam permainan yang melibatkan emosi dan pemikiran seperti memanah, menembak, boling dan sebagainya kita tentu saja dapat bersaing dengan mereka kerana otak manusia diciptakan tuhan sama sahaja.

Apa kata kalau kerajaan mula mengkaji potensi otak atlet kita sebelum membuat pilihan samada nak hantar atau tidak mereka bertanding di luar negara. Tentu ada perubahan.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin