15.7.08

Debat Ditunggu (Jika bukan gari yang menghalang....)

Walaupun ada sedikit keraguan, saya tetap berharap Debat antara DS Anwar Ibrahim dan YB Menteri Penerangan dapat dilansungkan malam ini. Saya sudah menempah tiket kelas pertama untuk mengikutinya dari kaca TV di rumah. Walaupun jarang berkesempatan untuk menonton, saya sebolehnya akan meluangkan masa.

Kenapa?

Kerana saya hendak mendengar sendiri mekanisma penurunan harga minyak yang diwarwarkan itu. Saya akan cuba melapangkan fikiran dan terbuka hati saya untuk mendengar hujah-hujah bermutu. Dan saya (setakat ini) tidak berpihak kepada mana-mana pendebat (Memang bolehpun sebab saya orang PAS bukan PKR atau BN).

Sebetulnya sehingga sekarang saya belum betul-betul mendapat jawapan yang konkrit berkenaan dengan isu minyak. Pihak kerajaan asyik mempertahankan pendiriannya secara membabi buta hatta di Parlimen. Begitu juga pihak pembangkang asyik menyerang sahaja. Jadi saya nak guna betul-betul peluang malam ini untuk menetapkan pemikiran saya tanpa sebarang dorongan kepartian.

Setakat ini hanya satu hujah sahaja yang termakan dalam pemikiran saya berkenaan dengan harga minyak, iaitu sebagaimana yang diutarakan oleh Ketua Penerangan saya, YB Hj. Mahfuz Omar dalam segmen Debat TV9. Katanya "Negara mengeluarkan lebih kurang 600,000 tong sehari. Kegunaan dalam negeri 400,000 tong sahaja. Apa salahnya jika 400,000 tong dari 600,000 yang dikeluarkan itu dijual murah-murah kepada rakyat, tanpa bergantung kepada import luar? Kita masih ada lagi 200,000 tong untuk dieksport."

Bagi saya itulah kenyataan yang paling logik. Yang tidak belajar tinggi pun boleh laksanakan.

Apapun, saya tunggu malam ini. Dan kalau Datuk Seri tak boleh meyakinkan saya, tak usah angan-anganlah nak jadi Perdana Menteri.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin