15.7.08

Ulasan Awal Debat

Setelah meneliti dengan agak teliti dan menjauhkan prasangka, saya berpendapat YB Menteri Penerangan gagal dalam mempertahankan kerajaan BN dalam debat yang baru berakhir sebentar tadi. Saya kira dalam ketiga-tiga pusingan debat, beliau gagal menerangkan secara objektif rasional kerajaan menaikkan harga minyak secara mendadak selepas beberapa bulan pilihanraya walaupun telah berjanji tidak akan menaikkannya semasa kempen pilihanraya.

Sebagaimana yang telah saya ulas pagi tadi bahawa saya menunggu hujah yang meyakinkan dari kedua-dua pendebat. Saya tidak melihat langsung dari kehebatan cara penyampaian tetapi lebih kepada isi.

Saya juga berpendapat, YB Menteri Penerangan telah melakukan kesilapan yang teramat besar apabila menyentuh perkara-perkara yang tidak berkaitan dengan tajuk debat seperti cuba mengungkit kisah-kisah lama yang berbaur politik. Saya dapat melihat ada beberapa orang telah menepuk dahi sambil tersenyum sinis apabila YB Menteri Penerangan mengungkit kisah demontrasi tahun '70an dan kirisis kewangan 1998.

Bagi saya isu-isu tersebut tidak sepatutnya ditimbulkan kerana tajuknya bukan cerita lama tetapi lebih menjurus kepada masa depan serta debat tersebut bukan forumnya.

Baiklah!!! Buat kali pertamanya saya memberikan tabik hormat kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim di atas hujah-hujah yang bagi saya mencapai tahap 70% keyakinan yang saya tunggu.

Dan, saya kira Pak Lah sudah boleh mula berkira-kira untuk melantik Menteri Penerangan baru sebagaimana janji Datuk Shabry.

2 comments:

Mohd. Abd. Rashid Bin Yah said...

Shabry Cheek tu sekadar memenuhi jemputan debat sahaja. Namun kebanyakkan persoalan yang diutarakan oleh Anwar dan Zulkifli Sulong tidak dijawab. Dia sebenarnya telah gagal.

sad, with a white hair. said...

SHABERY at least berjaya mengelak dari kekalahan teruk..

Blog Widget by LinkWithin