11.7.08

Nafkah Ibu Bapa

Boleh atau tidak dituntut terhadap anak yang mengabaikannya?

Saya berpendapat ibu bapa boleh menuntut nafkah mereka dari anak-anak di mahkamah syariah berdasarkan perintah Allah agar anak-anak berbuat ehsan kepada ibu bapa dan kerana ada peruntukan sedemikian di dalam enakmen keluarga Islam negeri-negeri.

Cuma setakat ini saya tidak berjumpa lagi dengan kes sedemikian di bawa ke mahkamah kecuali satu kes di Negeri Sembilan yang mana mahkamah membenarkannya.

Apakata jika peguam-peguam syarie seluruh Malaysia cuba membawa kes-kes seperti ini? Kalau selama ini tuntutan hanya dibuat oleh isteri terhadap suami bagi tuntutan nafkah, nafkah edah, nafkah kebelakangan, mut'ah, harta sepencarian dan nafkah anak-anak, kita meriahkan pula mahkamah syariah dengan tuntutan nafkah ibu bapa pula.

Saya percaya yang arif hakim-hakim akan banyak menolong.

Nota: Cadangan ini lahir dari lontaran pertanyaan seorang pakcik semasa Forum Pelaksanaan Undang-Undang Syariah di Mahkamah Syariah sempena Majlis Mahabbah JKSM Bersama Masyarakat Peringkat Negeri Kelantan Tahun 2008 di Balai Islam pada 10/7/2008 semalam. Idea boleh lahir dari sumber yang tidak tersangka.

2 comments:

kbguy said...

I heard of cases where childen sue parents, but never parents sue children. The love or parents towards their kids are greater than their kids towards their parents. Some parents rather die starving them putting their kids to shame. Even if the law allow, i don't think parent will demand from their kids for $$$ caring.

Nik Bahrum Bin Nik Abdullah said...

Your statement is true indeed.

What I meant is for those who neglect their own parent in Rumah Orang Tua or even worst in the street. Why not lawyers (syariah especially) teach them a lesson complete with the media coverage.

Blog Widget by LinkWithin