3.7.08

Ditipu? Tertipu? Atau....

Saya tidak tahulah samada Aishah di tipu, tertipu atau telah menjadi mangsa sindiket nikah kahwin. Tidak pasal-pasal menjadi mangsa keadaan yang mungkin berpunca dari kejahilannya sendiri serta tidak mendapat nasihat yang secukupnya.

Isu sekarang bukan berkenaan dengan sah atau tidak lafaz talak yang dikeluarkan oleh Defendan, tetapi lebih dari itu adalah tentang status sah perkahwinan terlebih dahulu. Atas alasan tersebut mahkamah sebenarnya tidak mempunyai bidang kuasa untuk mendengar kes.

Lapuran Berita Harian Online pagi ini menjelaskan segalanya.

Aishah berkemungkinan besar bukan sekadar akan terpinga-pinga dengan status pengesahan lafaz talaknya. Tetapi lebih dari itu, beliau berkemungkinan besar akan kehilangan hak untuk menuntut nafkah edah, nafkah kebelakangan, mut'ah, harta sepencarian serta hak penjagaan anak.

Sebabnya? Hanya satu iaitu status perkahwinannya yang tidak didaftarkan dan besar kemungkinannya melibatkan isu pemalsuan dokumen perkahwinan.

Jalan terbaik? Menangguhkan proses pengesahan lafaz cerai. Tumpukan usaha untuk mendapatkan pengesahan status perkahwinan terlebih dahulu. Dan sekiranya rasa tertipu, buat laporan polis.

Lagi berita boleh didapati di sini.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin