27.7.08

Glem Night Mak Nyah

Seingat saya, tidak pernah saya memandang rendah golongan pondan (lelaki bernaluri lembut); kerana mereka juga mahkluk Allah swt. Soal mereka berperasaan lelaki atau wanita, itu adalah naluri semula jadi mereka. Pendek kata sebagaimana kita mempunyai hak sebagai warganegara dan umat Islam, begitulah juga mereka. Bermaksud, saya sentiasa meraikan mereka seadanya, tanpa perlu terikut-ikut dengan gaya percakapan atau bahasa tubuh mereka.

Dan saya berjaya "survive" berkawan dengan mereka semasa di UIAM samada dalam urusan pembelajaran ataupun sosial. Pendek kata tiada masalah sedikitpun.

Tetapi rupanya ada sesetengah golongan tersebut yang lupa diri dengan hakikat penciptaan diri mereka sehingga ada yang melebih-lebihkan naluri kewanitaan mereka dan seakan membiarkan kecintaan terhadap bentuk tubuh wanita sehingga sanggup membuat suntikan, pembedahan dan sebagainya; mungkin sekali pandang kalah wanita sejati.

Itulah yang saya rasa dan saya lihat malam Sabtu yang lepas.

Kebetulannya saya mengikuti Hari Keluarga Jawatankuasa Peguam Kelantan di salah sebuah resort di Bachok bersama ahli keluarga yang lain. Sesampainya saya di sana, sebaik sahaja turun dari kereta sudah terdengar sayup -sayup di telinga suara merdu pengacara majlis. Sedang rehearsel rupanya untuk "Glem Night 2008". Aturcaranya? Pertunjukan pakaian termasuk night dress dan bikini.

Kesudahannya pada malam tersebut, sebagaimana yang saudara mungkin tahu, pertunjukan tersebut telah diserbu oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan sebagaimana berita yang dilapurkan ini. Saya tidak akan mengulas mengenai apa yang saya saksikan kerana berkemungkinan ceritanya panjang.

Agak mengejutkan kerana boleh terjadi peristiwa sedemikian di sebuah negeri yang terkenal dengan Islamnya dan slogan Membangun Bersama Islam. Tapi begitulah hakikat. Di mana-mana saja ada syaitan yang akan menggoda manusia hatta di tanah suci sekalipun.

Saya difahamkan bahawa tindakan akan diambil di bawah Seksyen 7 Enakmen Kanun Jenayah Syariah Kelantan 1985 kerana kesalahan lelaki memakai pakaian perempuan dan berlagak seperti perempuan di mana-mana tempat awam dan jika sabit kesalahan boleh didenda maksima seribu ringgit atau penjara maksiama enam bulan atau kedua-duanya. Enakmen ini dikuatkuasa oleh JAHEIK.

Kenapa tidak dikenakan juga tindakan di bawah Enakmen Hiburan dan Tempat-Tempat Hiburan Kelantan 1998 kerana menganjurkan hiburan tanpa lesen di mana jika sabit kesalahan boleh didenda RM10,000.00? Tindakan ini boleh diambil oleh pihak polis ataupun PBT berkaitan.

Ulasan YAB Tok Guru Menteri Besar Kelantan boleh diikuti di sini.

Saya berharap itu adalah yang terakhir.

2 comments:

Mohd. Abd. Rashid Bin Yah said...

Nasib baik saya tak pergi, kalau tidak silap-silap kena tangkap sekali. hee..hee...

blogkelate said...

satu komentar yang menarik, ambo dah teradd demo dale blog ni http://blogkelate.blogspot.com .. support deh

Blog Widget by LinkWithin