14.7.08

Bila MOU Terjalin

Sebagai seorang yang dibesarkan dengan pendidikan agama oleh Yayasan Islam kelantan, saya antara bekas pelajarnya yang bersyukur di atas selesainya kemelut hampir 6 tahun antara Kementerian Pelajaran dan Yayasan Islam Kelantan.

Berita sebagaimana yang disiarkan melalui berita semalam, Harakah Online dan beberapa akhbar utama negara di mana Yayasan Islam Kelantan bersetuju untuk mendaftar sebanyak 20 buah sekolah buat permulaan dengan Kementerian Pelajaran Malaysia bagi membolehkan bantuan perkapita diberikan.

Tambah berbesar hatinya saya kerana pentadbiran pengurusan sekolah, guru dan murid serta kurikulum dikekalkan di bawah YIK.

Walaupun saya bukan guru YIK atau pekerjanya atau apa sahaja yang berkaitan dengan YIK, tetapi saya berpendapat kesediaan kedua-dua pihak bersemuka, berbincang walaupun mengambil masa yang panjang adalah merupakan kemenangan awal. Saya percaya pendidikan tidak sepatutnya dipolitikkan (walaupun silibus politik diajar di sekolah) demi survival masa depan pelajar-pelajar.

Begitu juga dengan Kementerian Pelajaran. Walaupun saya tidak pernah bersekolah peringkat menengah di bawah kelolaan KP, tetapi KP tetap menimbulkan nostalgia bagi saya. Semasa bersekolah dahulu, saya pernah dua kali mewakili negeri Kelantan dalam pertandingan pidato kelolaan KP (masa itulah saya kenal Khairil Anas). Biasiswa pengajian matrikulasi saya juga ditanggung oleh KP. Pendek kata, banyaklah jasa KP kepada saya.

Takkan saya lupakan sampai bila-bila. Tapi YIK tetap di hati.

Tambahan pula saya sudah merancang untuk menghantar anak-anak saya ke sekolah di bawah YIK apabila sampai masanya; mengikut jejak langkah saya, Ummi dan semua emak dan bapa saudaranya yang berjumlah 18 orang (15 orang adik-adik saya, 3 orang abang dan kakak Ummi). Semuanya pernah dan sedang mendapat jasa pendidikan dari YIK.

Kesemuanya Insya Allah telah dan akan menjadi orang.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin